12 kronor i månaden – skräckvision eller möjlighet

Vi var rätt många som jobbade med diverse butiker på nätet när det begav sig, åren runt 1999-2000. Själv satt jag och jobbade i ett projekt som byggde en ehandelsportal för Telia. Vet inte hur många miljoner som plöjdes ned i projektet men det var många.
Jag var långt ifrån ensam. På IT-konsultbolag världen över höll man på att bygga ehandelsplatser som skulle revolutionera hur vi handlade. Vi vet hur det gick. Branschen kraschade ihop, men det innebär inte att själva idéerna var fel (OK, en del var rätt tokiga). Nej, numera handlar vi på nätet som aldrig förr.
Så snubblar jag över dessa. De erbjuder en att öppna ehandelsbutik för 12 kr/månad.
Visst, det är ganska enkelt och förmodligen lär det döljas andra avgifter än de där 12 kronorna men jag kan ändå inte låta bli att fundera över hur det som företag för inte mer 8-9 år sedan plöjde ned miljontals (miljardtals!) kronor i numera går att skaffa för 12 spänn i månaden.
Det är faktiskt en ganska intressant tankelek att fundera över vad vi idag spenderar miljontals kronor på som om något år kommer att kosta 12 kr/månaden.

Skulle ditt företags affärsmodell klara av ett sådant skifte?

Skulle du se det som ett fruktansvärt hot – eller en enorm möjlighet?

Advertisements

2 Comments on “12 kronor i månaden – skräckvision eller möjlighet”

  1. Anders says:

    När plattformen blir generisk måste man differentiera sig på andra sätt. Nu kan jag visserligen tänka mig att plattformen man får för 12 kr/månad lämnar en del att önska, men så behöver inte vara fallet. Tittar man t.ex. till ning.com, en plattform för att skapa egna communities, så är det både gratis och av toppkvalité. Kanske dröjer det inte så länge innan det på motsvarande sätt finns en gratis amazon-plattform för e-handel. Vad händer då? Ingen aning. Det enda som är säkert är att det kommer att tvinga bolag att tänka om deras strategi för differentiering.

  2. Simon says:

    Jag tycker det är en möjlighet för folk att börja med ehandel och få den lönsam fort.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s